Ma 2021. október 27. (szerda) Szabina, Antonietta napja van.
akadalymentes
Hírek


Derecskei Hírek: Megkezdődnek az ivóvízminőség-javító projekt kivitelezési munkái

2014. szeptember 01.
Megtekintve 2428 alkalommal

Az ivóvízminőségre vonatkozó követelmények új feladatokat róttak azon településekre, ahol az egészségre ártalmas vízminőségi komponensek a határérték felett fordultak elő: az ivóvízminőség javítása érdekében társulásokat alapítottak, majd közös erővel pályáztak a rekonstrukcióra.

A Hajdú-Bihari Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás tagtelepüléseinek mindegyike, így Derecske is, rendelkezik a komponensek valamelyikének határérték feletti előfordulásával a szolgáltatott
ivóvízben, ezért részt vesz megoldást adó KEOP 1.3.0. Ivóvízminőség-javítása konstrukció
megvalósításában. A megvalósítás legelső lépéseként helyzetfelmérés készült a városban, mely az alábbi  megállapításokat tartalmazza:

Derecske település vízműve által szolgáltatott ivóvíz minősége ammónium tekintetében nem felel meg az  újonnan meghatározott vízminőségi paramétereknek. A jelenlegi technológia kizárólag a vas és mangán  eltávolítására alkalmas.

Az elosztóhálózat mechanikus tisztítását biztosító csomópontok a korábbiakban nem kerültek kialakításra, a megfelelő hatékonyságú hálózat-tisztítás érdekében ezért mosató csomópontok kialakítása, illetve  hálózati szerelvények beépítése szükséges.

Jelenleg a település vízellátását négy mélyfúrású kút biztosítja. A kutakból búvárszivattyúk termelik ki a vizet a 200 m3-es nyersvíztárolóba, mely gázmentesítő berendezéssel van ellátva. A víz innen szivattyúk  segítségével kerül a párhuzamosan kapcsolt vas- és mangánmentesítő szűrőberendezésre, majd a 200 m3-es víztoronyba, illetve a hálózatba fertőtlenítés után.  

A településen üzemelő tisztítási technológia vas tekintetében megközelítőleg 85-91%-os, mangán  tekintetében megfelelő hatásfokkal bír.

A település vízelosztó hálózatának hossza vegyes rendszerű. A hálózat acél, azbesztcement és műanyag csövekből  került kiépítésre.

A helyzetfelmérés és a nyertes pályázat alapján Derecskén hamarosan megkezdődnek a kivitelezési munkák. A  Hajdú-bihari Ivóvízminőség-javító Társulás keretén belül megvalósuló projekt során olyan, a legkorszerűbb  egészségvédelmi előírásoknak is megfelelő, biológiai elven működő vízmű épül a városban, mely amónium- és  vasmentes ivóvizet szolgáltat a lakosság részére.

A kivitelező vízműtelep rekonstrukciójának megkezdéséhez a kivitelező megkapta a szükséges vízjogi létesítési  engedélyt, rendelkezik kiviteli tervekkel, a hálózati rekonstrukció megkezdéséhez az engedély folyamatban van.

Hamarosan megkezdődik tehát az új vízműtelep építése, majd a víztisztítás új technológiai elemeinek beépítése.  Megtörténik a gépészeti berendezések, szivattyúk korszerű és automatizált irányításának üzembe helyezése.

A településen először közműfeltárások és tolózárcserék folynak majd. Az új tolózárak beépítése elengedhetetlenül  fontos a vízhálózat karbantartása, szivacsos mosatása, a hálózat egyes csomópontjainak lezárása érdekében. A  munkálatok következményeként előfordulhatnak rövid ideig tartó vízkimaradások, részleges forgalomkorlátozások.
A várható üzemszünetekről a kivitelező minden esetben szórólapon előre tájékoztatja a lakosságot.


Keresés


Támogatók
Új Széchenyi Terv

Kohéziós Alap Kohéziós Alap

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Információs szám:
06-40-638-638


NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.
NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság