Ma 2021. augusztus 1. (vasárnap) Boglárka, Alfonz napja van.
akadalymentes
Hírek


Nádudvari Hírek: Javítják az ivóvíz minőségét

2014. augusztus 19.
Megtekintve 1197 alkalommal

Magyarország vállalta, hogy 2006. december 25-ig műszaki beavatkozást végez azokon a településeken, ahol a bór, fluorid és a nitrit határértéke magasabb a megengedettnél, vállalta továbbá az ammónium, valamint a 10 μg/l-nél magasabb arzén értékek határértékre történő csökkentését is. A kormány a fenti célok elérése érdekében ivóvízminőség-javító programot dolgozott ki, melynek megvalósulását uniós előírások és források biztosítják a bevont települések esetében.

Az Hajdú-Bihari Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás tagtelepüléseinek mindegyike, így Nádudvar is, rendelkezik a komponensek valamelyikének határérték feletti előfordulásával a szolgáltatott ivóvízben, ezért részt vesz megoldást adó KEOP 1.3.0. Ivóvízminőség-javítása konstrukció megvalósításában.

A projektben megfogalmazott helyzetértékelés szerint Nádudvar vízműve által szolgáltatott ivóvíz minősége arzén tekintetében nem felel meg a 201/2001. (X. 25.) Kormányrendeletben meghatározott vízminőségi paramétereknek.

A helyzetfelmérés és a nyertes pályázat alapján Nádudvaron ez évben megkezdődtek a kivitelezési munkák. A kivitelező vízműtelep rekonstrukciójának megkezdéséhez megkapta a szükséges vízjogi létesítési engedélyt, a hálózati rekonstrukció megkezdéséhez az engedély folyamatban van.

Hamarosan, a kiviteli tervek jóváhagyását követően, megkezdődik a kutak felújítása, majd a víztisztítás új technológiai elemeinek beépítése, megtörténik a gépészeti berendezések, szivattyúk korszerű és automatizált irányításának üzembe helyezése.

A településen jelenleg közműfeltárások és tolózárcserék folynak. Az új tolózárak beépítése elengedhetetlenül fontos a vízhálózat karbantartása, szivacsos mosatása, a hálózat egyes csomópontjainak lezárása érdekében. A technológiai elemek leszállítása még július hónapban megtörtént.

A munkálatok következményeként előfordulhatnak rövid ideig tartó vízkimaradások. A várható üzemszünetekről a kivitelező minden esetben szórólapon előre tájékoztatja a lakosságot.


Keresés


Támogatók
Új Széchenyi Terv

Kohéziós Alap Kohéziós Alap

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Információs szám:
06-40-638-638


NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.
NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság