Ma 2021. augusztus 1. (vasárnap) Boglárka, Alfonz napja van.
akadalymentes
Hírek


Indul az ivóvíz program

2012. március 29.
Megtekintve 1550 alkalommal

ifj. Rohács Imre
Nemrégiben értesülhettünk arról, hogy több mint kétmilliárd forint összértékű európai uniós pályázatot nyert meg Derecske gesztorságával tizenkét település alkotta társulás az ivóvízminőség javítására.

Mint megtudhattuk, Derecskén a meglévő négy mellé új kutat nem kell fúrni, de a vízműtelepet mindenképpen át kell költöztetni a két templom közül, hogy kapacitását bővíteni lehessen. Ezen kívül többek között a hálózat fejlesztését, csövek cseréjét, a végágak összekötését tervezik megvalósítani. A Hajdú-Bihari Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás tagjai rendszeresen üléseznek. A tanácsüléseken az aktuálisan felmerülő problémákat igyekeznek a lehető legjobban és leggyorsabban megoldani, ugyanis több település ivóvízellátása már igen nagy veszélyben van.

Krucsó Antal (Furta polgármestere): - Már nagyon vártuk a pályázat eredményét. Három ivóvíznyerő kútból kettő teljesen tönkrement. A még működő egy kút látja el Furtát és Zsákát, körülbelül háromezer főt. Azonban ez folyamatosan melegszik a nagy igénybevételtől. Jelenleg körülbelül 37,6 fokos a szivattyúzott víz, mely ideális a baktériumok számára. Emellett a víz bórtartalma magasabb az egészségügyi határértéknél, ezért rövidesen bekövetkezhetett volna, hogy lajtoskocsival szolgáltassunk. Létfontosságú volt számunkra ez a pályázat, törekszünk arra, hogy minél hamarabb elinduljon a kivitelezés is.

Kovács Kálmán (Zsáka polgármestere): - Nagyon sajnáljuk, hogy ennyire elhúzódott a pályázat, már több mint két éve elindult a társulás megszervezése. Sok feladatunk van még, de mindent megteszünk a problémák mielőbbi megoldásáért, hogy településünk lakói elégedettek legyenek az ivóvíz szolgáltatásunkkal. Sajnos sok panasz érkezik hozzánk a víz minősége miatt.

Vincze Andrásné (Hortobágy polgármestere): - Hortobágyon is nagy gondot okoz, hogy bór van a vízben, ami egészségtelenné és rossz ízűvé, ihatatlanná teszi azt. Ez már a lakosságot is régóta foglalkoztatja, többségük inkább boltban vásárolja a vizet. A terveink szerint új kutat fúrunk. A próbafúrásokon túl vagyunk, sikerült olyan réteget találni, ahonnan egészséges, megfelelő minőségű ivóvizet nyerhetünk. Nagyon elégedettek vagyunk Derecske gesztorságával, köszönettel tartozunk azért, hogy felvállalták a projekt menedzselését. Korrektek, rugalmasak, jól összefogják a társulás településeit és képviselik mindannyiunk érdekeit, maximális bizalmunkat élvezik.
Korábbi híreink:
Keresés


Támogatók
Új Széchenyi Terv

Kohéziós Alap Kohéziós Alap

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Információs szám:
06-40-638-638


NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.
NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság