Ma 2021. augusztus 1. (vasárnap) Boglárka, Alfonz napja van.
akadalymentes
Hírek


Kétmilliárd ivóvízminőség javítására

2012. február 29.
Megtekintve 1580 alkalommal

Benéné Kaszás Erika
Nyert az ivóvízminőség javítását célzó, tizenkét település összefogásával megvalósuló európai uniós pályázat. A több mint kétmilliárd forint összértékű projekt gesztora Derecske, a településünkre jutó háromszáztizenhét-millió forintos helyi beruházás megvalósítása, lebonyolítása és szervezése - a kivitelezési munkálatokon túl - magasan képzett fiataloknak teremt munkahelyet a településen. Az újabb infrastrukturális nagyberuházás tovább növeli a város gazdasági erejét, anyagi és szellemi tőkéjét. Az eddigi stratégiának megfelelően Derecske még erőteljesebb jelenlétre törekszik a térség, a Bihar-Bihor régió nagy infrastrukturális beruházásaiban.

Mint azt Bakó István polgármestertől, a társulás elnökétől megtudtuk, a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátása kötelező önkormányzati feladat. Azért pályáztak, mert sok településnek, így Derecskének is problémát okoz, hogy az ivóvízre vonatkozó szabványok egyre szigorodnak. A tíz éve elfogadott, minőségnek nevezett ivóvíz ma már nem az. Egész Magyarországon fejlesztési kényszer van, mivel teljesítenünk kell bizonyos európai normákat. Ugyanakkor nagyon kevés a saját forrás a hálózat felújítására, egyre gyakrabban fordul elő meghibásodás. A víztisztítás technológiája is gyorsan fejlődik, mindenki szeretne kevesebb vegyszerrel jó minőségű vizet szolgáltatni.

- Két éve keresett meg bennünket pályázati lehetőséggel a regionális fejlesztési ügynökség. Mivel európai uniós kötelezettség a vízminőség javítása, először megyei szinten próbálták megszervezni a társulásokat, majd később két kisebb társulás jött létre a megyében. Egy idő múlva, mikor kiderült, hogy nem úgy halad a dolog, felkértek bennünket - a korábbi társulási tapasztalatainkra alapozva -, hogy gesztorként fogjuk össze hat település projektjét a siker érdekében. További hat település csatlakozott még, végül Bedő, Berekböszörmény, Derecske, Hortobágy, Kaba, Tetétlen, Báránd, Körösszegapáti, Nádudvar, Vekerd, Zsáka, Furta létrehozott - derecskei székhellyel - egy saját céget a megvalósításra. Ez a projekt is szervesen illeszkedik Derecskei további fejlesztésének stratégiájához - tájékoztat az előzményekről a polgármester.

Ilyés Csaba környezetkutató, a projektfelelős beszél a tényekről. A beruházás összköltsége 2.061.707.034 Ft. Ebből 85%-os a KEOP-ban nyert támogatás, azaz 1.753.977.569 Ft. Jó remény van arra, hogy az önerőalap támogatásából a társulás a fennmaradó 15%-ot is megkapja, mivel jelentős állami érdek fűződik a projekt megvalósulásához. A pályázatot még ebben a félévben benyújtja Derecske. Mikor arról érdeklődtünk, hogy milyen fejlesztés történik városunkban, az alábbi tájékoztatást kaptuk a szakembertől:- Derecskére a kétmilliárdból 317.548.278 Ft pályáztunk. Új kút fúrására nincs szükség, viszont a meglévő vízműtelep a zsúfolt belvárosi környezetben (a két templom közötti téren) helyhiány miatt nem fejleszthető tovább, ezért a kiköltöztetése indokolt. Ebből a pénzből az üzemviteli épületnél egy 100 m2-es új vízműtelep épül, mely új technológiával, a vas-mangán illetve amónium mentesítést együttesen megoldó vízkezeléssel, valamint térszíni tárolókkal és a meglévő négy kút bekötésével működik majd. Ezenkívül jelentős a tervezett hálózati rekonstrukció, csőcserék, hálózati mosatóhelyek, csomópontok kialakítása történik. A végágak összekötésével megszűnik a pangó víz a rendszerben - ismerteti a derecskei fejlesztéseket a szakember.

Mint megtudtuk, kiemelkedő a Kaba-Tetétlen-Báránd 626 millió forint értékű beruházása is. A három településen együttes vízellátó rendszer épül, mivel ott az ivóvíz paraméterei több esetben meghaladják az egészségügyi határértéket. Két új kutat fúrnak, új vízműépület, amóniumvas- mangán-arzén mentesítő tisztítótechnológia, hidroglóbuszfelújítás szerepel a tervek között. A szakemberek jelenleg a támogatói szerződés előkészítésén dolgoznak.

Keresés


Támogatók
Új Széchenyi Terv

Kohéziós Alap Kohéziós Alap

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Információs szám:
06-40-638-638


NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.
NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság